MOTIVATIE

Q: Waarom ben je zelfstandig trouwambtenaar geworden?
GJ: Al jaren wordt tegen mij gezegd dat ik 'hier' méér mee moet doen. Ik heb regelmatig belangrijke functies bij bruiloften en andere feesten en partijen vervuld, bijvoorbeeld als getuige, ceremoniemeester of spreekstalmeester. Het gaat mij goed af.

Q: Heb je podiumvrees?
GJ: Allesbehalve, ben ik bang. Ik ben niet vies van een beetje spotlight, kan goed live improviseren en ik vind het vooral ontzettend leuk om zoveel blije gezichten te zien. Met als hoogtepunt natuurlijk de glimlach op het gezicht van het bruidspaar, de bulderende oma en die normaal gesproken ietwat nukkige neef die nu ineens een traantje wegpinkt.

Q: Hoe zijn je ervaringen tot nu toe?
GJ: Of het nou om een wettelijk huwelijk, een ceremonieel huwelijk of een geregistreerd partnerschap gaat: het is altijd een feestje om erbij te mogen zijn. Als je dan ook nog iets wezenlijks kunt bijdragen, wat wil een mens dan nog meer?

Q: Gaat er wel eens wat mis?
GJ: Uiteraard. Dan moet je improviseren, maar vooral rustig blijven en handelen volgens 'het boekje' ergo: de wet. Zeker bij bezwaren of misverstanden. Overigens was mijn eigen bruiloft een interessant voorbeeld van wat er zoal kan gebeuren. Zo vloog bij onze bruiloft de fotograaf in de fik. Anders gezegd: zijn colbertje stond ineens in brand. Dit gebeurde trouwens voorafgaand aan de ceremonie. Tijdens de ceremonie dachten de bruiloftsgasten dat hij zo'n vies overhemd had omdat hij in de modder had gelegen...

PROFIEL

Q: Je bent 35 jaar en een man. Hoe uniek is daarmee jouw positie als zelfstandig trouwambtenaar?
GJ: Vrij uniek. 'Vroeger', dankzij ene Napoleon Bonaparte, was het uit den boze dat vrouwen mensen gingen trouwen. Dat soort gekkigheid is later in een moderner Nederland aangepast. Sindsdien zijn de vrouwelijke BABSEN hun mannelijke collega's zelfs flink voorbijgestreefd. Bovendien zijn trouwambtenaren ook vaak al wat meer op geroutineerd en ervaren.

Q: Waarom doe jij dit werk dan?
GJ: Juist omdat mijn profiel anders is, zie ik dat als een meerwaarde. Ik ben vlot, kan goed praten, sta volop in de samenleving, zit in een sociale omgeving waar veel mensen gaan samenwonen of trouwen of kinderen krijgen. Ik voel dus heel goed aan wat andere mensen momenteel ervaren.

Q: Wat ervaren ze dan?
GJ: "Hoe organiseer ik een fijne bruiloft en een tof feest, terwijl ik zoveel andere ballen in de lucht moet houden?" Dat is een hele bekende ervaring, ook nu ik vader ben. Ik wil mensen daar graag bij helpen en ze goed voorbereiden op hun ceremonie en feest. Ik houd voor jullie het overzicht, dan kunnen jullie genieten. Dat is boodschap die ik aanstaande bruidsparen wil meegeven.

Q: En je bent de Radiobabs...
GJ: En de Babs met Beats, en de Babs voor Iedereen...Je hebt aan de ene kant je profiel, dat is in mijn geval een vlotte, goedgebekte, improvisatierijke jonge vent. En aan de andere kant wil je toch ook duidelijk maken dat je méér bent dan het Mannetje van de Radio. Tot nu toe lukt dat gelukkig aardig.

Q: Betekent dit iets voor je werk als radiomaker?
GJ: Ik blijf gewoon radio presenteren en podcasts maken bij BNR Nieuwsradio, en zodra het kan ook weer op pad. Mensen trouwen is als zelfstandig trouwambtenaar vaak een aanvulling op het werk dat je al doet, niet een full time besteding. Maar wel een hele waardevolle, unieke en dankbare aanvulling.

CORONA

Q: Trouwen in coronatijd. En trouwen ná corona: wat is het perspectief?
GJ: Veel wettelijke bruiloften, ceremoniële huwelijken en feestelijk gevierde geregistreerde partnerschappen zijn uitgesteld. Zelfs dit voorjaar gaat maar weinig door. De grote gewenste feesten, de Droomdagen die mensen voor zich dien, die verwachten we vanaf september, maar vooral in 2022. Met als kick-off natuurlijk 02-02-2022.

Q: Wat betekent dit voor jou als zelfstandig trouwambtenaar?
GJ: Veel werk, haha. Zonder gekheid: het is natuurlijk heel zuur dat zoveel ceremonies niet hebben kunnen plaatsvinden of zijn uitgesteld. Het zal dus best moeilijk worden om de door jou gewenste trouwambtenaar op tijd te boeken, vóóral in samenspraak met de gewenste trouwlocatie. Wees er dus snel bij, dan hebben we tenminste wat speling om alle toffe mogelijkheden te bekeken.

Q: En anders?
GJ: Anders zijn er altijd oplossingen te verzinnen. Natuurlijk moet je in eerste instantie geen concessies doen ten aanzien van jouw Droomdag. Maar wat we ook hebben geleerd van deze pandemie, is dat het leven kort en fragiel kan zijn. Het is vooral belangrijk dat je een ceremonie en feest ten overstaan van al je dierbaren kunt houden en vieren. Ik help graag, maar ben slechts bijzaak.

Q: Wat als ik door corona een dierbare heb verloren en ga trouwen?
GJ: Dan bespreken we dat rustig van tevoren en maken we daar - indien gewenst - plek voor vrij in de ceremonie. Komt goed.